konstkalender

 


Statens Museum för Kunst SMK i Köpenhamn


Art in making. Från Idé till mästerverk

8. februari – 6. maj 2018


”Hvordan bliver et kunstværk til? Hvordan kommer en kunstner fra idé til færdigt mesterværk? Det forsøger forårets store særudstilling at svare på. Rembrandt, Edgar Degas, Nicolai Abildgaard, Bertel Thorvaldsen, Christen Købke, P.S. Krøyer og mange flere. Oplev nogle af kunsthistoriens helt store mestre og deres værker i sæsonens store særudstilling på SMK. ”


SMK är verkligen en guldgruva med många kända verk i sin ägo och är alltid värt ett besök. Just nu känner jag lust att återse två av deras fasta utställningar: ”Fransk konst 1900–1930” och ”Dansk och internationell konst efter 1900”.



Louisiana


... är förstås också en av mina absoluta favoriter. I vår kommer de att visa en utställning om Picassos keramik som jag tror är värd att se.


PICASSO KERAMIK

1. februari.2018 - 27. maj2018


”Louisiana markerer begyndelsen på sit 60 års jubilæumsår med en præsentation af Pablo Picassos originale keramiske arbejder. Med mere end 160 værker fra årene 1947-1964 er der tale om den første store udstilling i Skandinavien af en knap så kendt side af denne højt skattede kunstners virke.”


Om du ändå är där så rekommenderar jag även utställningen:


7 x RUM x TID  NYE SANSNINGER AF SAMLINGEN

9. november 2017 - 2. april2018


"Calder, Viola, Warhol og Wall. Klassikere, der møder samtidskunst. Nye navne og nyindkøbte værker sat sammen med de velkendte. Et elsket (og lidt frygtet) edderkoppepar. Et skulpturelt penselsstrøg af Lichtenstein. En tonstung glasskulptur af Roni Horn. En kosmisk generator af Mika Rottenberg. Ti meter striber af Gerhard Richter og en Giacometti, der ikke er større end en tommeltot...". Det  låter lockande!



Dunkers Kulturhus i Helsingborg


Denna gång försöker jag kombinera museibesöket med pianomusik. Om man väljer att åka dit 25 februari kl. 15 kan man lyssna på en konsert med pianisten Per Tengstrand som avslutar sin Beethovenserie med att spela Beethovens tre sista pianosonater. Lätt och lustfyllt – förhoppningsvis! Samtidigt passar jag på att se utställningen


”Walk the line”

30 september 2017 – 18 mars 2018


”Utställningen Walk The Line visar nio konstnärers uttryck, vars arbete förhåller sig till och tar avstamp utifrån olika traditioner, arbetsmetoder och myter kring materialet glas. Besökaren får möjlighet att vandra i poetiska landskap gjorda i glas, stiga in i mörka rum med grönt lysande uranglas och möta lackat punkglas i graffitiestetik.”


Detta är oemotståndligt för någon som gillar glaskonst! Jag blev mer och mer intresserad efter mitt första besök på en Bertil Vallien utställning (en fin paviljong i en park i Landskrona) och efter det var jag tvungen att åka till Växjö för att se altarskåpet i domkyrkan som Bertil V  har gjort. Jag blev hänförd! Det handlar ju om ljuset och materien, både filosofiskt laddat och vetenskapligt intressant.





















När man ändå är på Dunkers varför inte titta även på utställningen ”Helsingborg i konsten” som kommer att pågå under en längre tid och som jag tror tilltalar en nostalgisk person som gillar kultur och historia.



Göteborgs konstmuseum


The Distance

21 april – 30 september 2018


“Under våren 2018 öppnar Göteborgs konstmuseum en utställning med den internationellt uppmärksammade konstnären Chiharu Shiota (f 1972). Shiota arbetar i gränslandet mellan performance, skulptur och teckning och är känd för sina komplexa och poetiska nätkonstruktioner i ullgarn där hon korsar och knyter trådar från golv till tak.” (Se bild nedan)

Det är alltid fascinerande att beträda in i nya världar och bygga på där konstnären har slutat.



Efter 31/5 kan man samtidigt passa på att se Rembrandts målning ”Batavernas trohetsed till Claudius Civilis” på lån från Konstakademin i Stockholm. Förutom det visas målningar och grafik av Rembrandt, hans elever och samtida från den holländska guldåldern från Göteborgs konstmuseums samling.

Konstrundan i Halland


10–13 maj 2018

 

När våren har kommit på allvar då är det hög tid för vår Halländska konstrunda som inte får missas. Inte sällan kommer jag hem med ett par små nya verk i min ägo men lycklig och upprymd.



Mjellby konsthall


Vad kan man önska sig under en skör försommar än att titta på en romantisk utställning!


Färg - Form - Framtidstro 1918

2 juni - 16 september 2018


”Mjellby konstmuseums utställning Färg - Form - Framtidstro 1918 visar genom dokumentärt material och konstverk från sin tid på olika händelser under ett viktigt år i vår historia. Vi har chansen att se verk av flera spännande konstnärer." Medverkande konstnärer är bl.a. Nils Dardel, Vera Nilsson, Hilding Linnqvist, Nell Walden, Siri Derkert, Tor Bjurström, Einar Jolin och Isaac Grünewald - som är några av mina favoriter.


När man ändå befinner sig där så passar jag alltid på att återse de fina verken som skapats av våra egna surrealister från Halmstadgruppen som ingår i den permanenta utställningen. Min favorit är Waldemar Lorentsson (nedan).


Wanås


Det är en perfekt sommarutflykt med picknick i parken eller en utsökt lunch på deras egen restaurang.  Jag hoppas hinna med ett besök runt midsommar. Förra sommaren var blöt och vi gick i parken i duggregn men fåglarna sjöng och vi fick se rosa parfymerade får beta runt sjön prydd av stora vita näckrosor. I år hoppas vi på en finare sommar.


Separatutställningar Chiharu Shiota, Katarina Löfström & Poul Gernes

6 maj–4 november, 2018


”Två utställningar och ett specialprojekt inleder Wanås Konst-sommar 6 maj. Chiharu Shiota (JP/DE) och Katarina Löfström (SE) gör två separata presentationer, med konstverk inne och ute i landskapet. På olika vis skapar konstnärerna tillstånd att vara i och att betrakta, och kombinerar det lågmälda med det storskaliga.”


Här har vi två andra verk av Shiota som verkar större än de tre som har visats i Göteborg...

Här nedan en bild från i somras med blöta får.

Borås konstmuseum



Lars Tunbjörk - Paris Fashion Week

13 oktober 2017 tillsvidare


Lars Tunbjörk är fotografen som gjorde att jag blev intresserad av fotografi, så han betyder mycket för mig. Första gången jag såg hans bilder var just i Borås på en utsällning som hette ”Landet utom sig”. Han var fenomenal på att skildra just en speciell känsla av tomhet mitt i vardagsruset så att man nästan kunde ta på den.


Förra året fick jag läsa om att han inte finns bland oss längre… och jag känner starkt att jag skulle vilja möta honom en gång till, genom konsten.


Såhär presenteras utställningen: ”Lars Tunbjörk (1956–2015), född och uppvuxen i Borås, fick sitt stora genombrott 1993 med utställningen och fotoboken ”Landet utom sig” där vi får följa det svenska folkhemmet under förändring. Utställningen presenterar modefotografer tagna av Lars Tunbjörk i Paris 2004–2005, som nu första gången visas för allmänheten."


Nu har det blivit sommar. Om man har tid och plats till en större utflykt så får det bli till Stockholm där det finns minst tre sevärda utställningar att njuta av.


1. ARTIPELAG



Minns ni miniserien från BBC om livet i Bloomsburygruppen som hete ”Life in squares”? Redan innan jag såg serien var jag fascinerad av syskonparet Virginia Wolf och Vanessa Bell. Jag såg serien och blev förbryllad och kanske även lite skrämd men mer nyfiken. Därför känns det angeläget för mig att se den nya utsällningen ”Bloomsbury Spirit” som kommer till Sverige under våren.


Bloomsbury Spirit

They lived in circles, painted in squares and loved in triangles.

23 mars – 30 september 2018


”Sommaren 2018 visas för första gången i Sverige en utställning om den radikala och gränsöverskridande Bloomsburygruppen som verkade i Storbritannien i början av 1900-talet.


Till gruppens kärntrupp hörde författarna Virginia Woolf, Leonard Woolf, EM Forster och Lytton Strachey, ekonomen John Maynard Keynes, konstnärerna Duncan Grant, Clive Bell och Vanessa Bell samt konstpedagogen Roger Fry. Utställningen Bloomsbury Spirit utgår från gruppens djärvhet, optimism och antiauktoritära förhållningssätt och inspirerar till tänkande i nya banor. För att visa på deras inkluderande modernism kommer hela det kreativa spektrumet av måleri, foto, inredning, textil, mönster, litteratur, möbeldesign, bokkonst, grafik, dans, trädgårdskonst och mode att vara representerat.”


Jag tycker det låter som en perfekt utflykt till sommaren på underbara Artipelag! Förutom det, under sommaren och hösten letar sig konsten på Artipelag utomhus.


Den kommande utställningen Omvägar rör sig utanför de arkitektoniska gränserna mot en öppen relation mellan konst och natur.


Omvägar

7 juni till 28 oktober 2018.


Millesgården

 

HOKUSAI

19 maj - 3 juni 2018


"På Millesgården visas under endast två veckor en utställning av den världsberömda japanske konstnären Katsushika Hokusai, (1760–1849). Hokusai föddes i stadsdelen Sumida i Edo (dagens Tokyo). Han arbetade i många tekniker, men blev mest känd  för sina träsnitt och framför allt serien där han skildrar berget Fuji ur olika perspektiv. Hokusais träsnitt kom till Europa i mitten av 1800-talet och blev en viktig inspirationskälla för impressionisterna och deras efterföljare. "


Det är kul att se på högkvalitativ konst som har inspirerat många av våra berömda konstnärer i Europa samt att se kopplingarna och känna igen källan.


Carl Milles skulpturer är alltid värda ett besök och vi får även nämna det magiska ljuset och stämningen på Millesgården!


3. Prins Eugens Waldemarsudde



Varje gång jag är I Stockholm passar jag på att besöka Prins Eugens Waldemarsudde för det känns precis som om man besökte en kär vän. Jag brukar bli inspirerad av den hänförande vackra omgivningarna. Grädden på moset är ju de utställningar som arrangeras här just nu är det en utsällning om och med Sigrid Hjertén.


Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist

10 februari – 26 augusti 2018


"Sigrid Hjertén (1885-1948) är en av det svenska avantgardets frontgestalter. Hon var i sin ungdom elev till Henri Matisse i Paris där hon även tog starka intryck av Paul Cézannes måleri. I samtiden både hyllades och kritiserades hon för sitt expressiva färgmåleri. På utställningen visas ett stort antal av Sigrid Hjerténs verk från 1910-talet fram till det publika och kritikerrosade genombrottet på 1930-talet då några av hennes mest fängslande och färgintensiva verk tillkom. Parallellt visas även ett antal målningar av hennes make Isaac Grünewald och av sonen Iván Grünewald.”



>